میدی کنترلر چیست؟ معرفی بهترین میدی کنترلر برای آهنگسازی
فرقی نمیکند چه یک آهنگساز حرفهای باشید و چه تازه وارد دنیای آهنگسازی شده باشید، قطعاً در کارتان به میدی کنترلر (همراه با کامپیوتر/لپتاپ، DAW، رابط صوتی، هدفون و مانیتورهای استودیو) نیاز خواهید داشت.
میدی کنترلر یک ابزار اصلی در استودیو موسیقی است که برای ساخت انواع موسیقی کاربرد گستردهای دارد.
امروزه بازار صدا مملو از انواع میدی کنترلرها است که انتخاب میان اینهمه تنوع میتواند سخت و گیجکننده باشد؛زیرا همهی آنها کم و بیش شبیه هم هستند و سازندگان اغلب مدلها را به سرعت بهروز (مثل مدل Akai MPK49 که با یک بهروزرسانی تبدیل به مدل Akai MPK249 شد) میکنند.
البته نگران نباشید این مطلب به همین خاطر تولید شده است تا نکات مهمی که باید در مورد خرید میدی کنترلر بدانید را به شما ارائه دهیم. بیایید بررسی کنیم که این دستگاهها دقیقاً چه هستند؟ چه کاربردی دارند؟ و با بهترین میدی کنترلر ها در سال 1043 آشنا شوید.
MIDI چیست؟
قبل از اینکه به سراغ دستگاه میدی کنترلر برویم بیایید بررسی کنید که میدی MIDI مخفف چیست؟ و به چه معنا است؟
MIDI مخفف عبارت Musical Instrument Digital Interface است و در سادهترین تعریف بهعنوان زبان موسیقی شناخته میشود که به ابزارهای موسیقی دیجیتال اجازه میدهد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
در واقع MIDI در جایگاه خود وظیفه ارسال صدا، اطلاعات و دستورالعملها نحوهی اجرای نتها و الگوها را برعهده دارد. بهعنوان مثال میتوانید نرمافزارهای آهنگسازی (اصطلاحاً DAW) و یا ابزارهای مجازی موسیقی را با سختافزار فیزیکی از طریق دادههای MIDI کنترل کنید.
دادههای MIDI شامل دستورالعملهای مربوط به گام، سرعت و زمانبندی نتهایی است که روی صفحهکلید مینوازید. همچنین این دادهها وظیفه پخش، ضبط، توقف را برای پروژههای موسیقی برعهده دارند.
همچنین MIDI برای توالی و خودکار کردن الگوها در DAW (Digital Audio Workstation) استفاده میشود، که میتوانید آنها را به پلاگینهای نرمافزار اختصاص دهید یا آنها را برای فعال کردن ابزارهای خارجی و سایر تجهیزات ارسال کنید.
میدی کنترلر چیست؟
میدی کنترلر (MIDI controller) یک رابط فیزیکی برای پخش و کنترل سختافزار و نرمافزار از طریق سیگنالهای میدی (MIDI) است. در واقع میدی کنترلرها با ارسال و دریافت پیامهای MIDI با سایر ابزارها و نرمافزارها ارتباط برقرار میکنند. البته این یک سیگنال صوتی نیست، بلکه مجموعهای از دستورالعملها است که باعث حرکت منبع دیگری برای تولید صدا یا انجام یک عملکرد موسیقیایی میشود.
میدی کنترلرها به تنهایی صدایی تولید نمیکنند. در واقع اگر یکی از آنها را خریداری کردهاید نباید انتظار داشته باشید که مانند یک کیبورد یا سینثسایزر (Synthesiser) به تنهایی موزیک اجرا کند، بلکه برای پخش صدا باید آنها را به کامپیوتر یا لپتاپ متصل کنید و از طریق یک نرمافزار موسیقی مانند کیوبیس و VST گیتار، درام، فلوت و … را با آن بنوازید.
معمولاً این دستگاه با استفاده از کابلهای MIDI و اخیراً با USB به سیستم متصل میشود. مزیت استفاده از USB این است که میتوانید دستگاههای سازگار با MIDI را بهطور مستقیم به رایانه متصل کنید، در حالیکه طراحی سنتی و قدیمی کابل DIN به یک رابط صوتی هم نیاز دارد. همچنین با استفاده از ابزار «MIDI thru» میتوانید چندین دستگاه را بهصورت زنجیرهای به یکدیگر و میدی کنترلر متصل کنید.
کاربرد میدی کنترلرها در استودیو آهنگسازی و دی جی
اصلیترین کاربرد میدی کنترلرها در استودیو بهویژه استودیوهای خانگی مدیریت بخشهای مختلف DAW، VST و پلاگینها است. بهعنوان مثال میتوانید در نرمافزار ایبلتون لایو نتهای پیانو یا گیتار یا حتی درام را با صفحه کلید میدی کنترلر پخش و ضبط کنید. توجه داشته باشید که بدون میدی کنترلر میتوانید آهنگسازی کنید اما باید در محیط هر نوع DAW فقط با استفاده از ماوس و کیبورد موسیقی بسازید که زمانبر و سخت تر خواهد بود. دیگر کاربردهای میدی کنترلرها عبارتند از:
– با استفاده از حداکثر 16 کانال MIDI، میتوانید تمام تجهیزات بیرونی یک استودیو را از طریق نرمافزار اصلی سیستم (DAW)کنترل کنید. با این کار میتوانید به راحتی صداها یا سازهای مختلف را تست کنید و سکانسهای MIDI را ویرایش کنید تا ریتم، ملودی یا لحن عالی را پیدا کنید.
– یک صفحه کلید MIDI متصل به DAW یک رابط فیزیکی برای کنترل ابزارها و جلوههای مجازی به شما میدهد. دسترسی راحت به چنین کتابخانه وسیعی از صداها که همه از یک صفحه کلید قابل پخش هستند، این دستگاه را به ابزاری ارزشمند برای آهنگسازان تبدیل میکند.
– قابلیت کوانتیزه کردن یکی از ضروریترین ویژگیهای MIDI است. کوانتیزه کردن هرگونه نقص ریتمیک یا زمانبندی را تصحیح میکند.
– توانایی همگامسازی چندین ساز با استفاده از MIDI کنترلر یک قابلیت پیشرفته در موسیقی الکترونیکی و آهنگسازی است که این دستگاه ها در اختیارتان قرار میدهند.
انواع میدی کنترلر
میدی کنترلرها در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند و معمولاً از 25 تا 88 کلید تشکیل میشوند که از کلیدهای غیر وزنی تا کلیدهای پیشرونده چکشی متغیر هستند. امروزه انواع مختلفی از میدی کنترلرها در بازار موجود است و هر ساله انواع جدیدی از این دستگاهها به بازار عرضه میشوند. با اینحال رایجترین میدی کنترلرها که در استودیوهای خانگی و بزرگ بیشتر دیده میشود عبارتند از:
- MIDI keyboards (میدی کنترلر کیبورد)
- Drum pad
- DAW controllers
- Fader controllers
بهترین میدی کنترلر برای آهنگسازی
انتخاب بهترین میدی کنترلر کیبورد برای آهنگسازی و راهاندازی استودیو در میان تعداد بیشماری از سایزها، اشکال، برندها و قابلیتها میتواند دشوار باشد؛ بنابراین ما در این مقاله آموزشی به سراغ 8 بهترین میدی کنترلر می رویم تا بتوانید براساس بودجه و نیازهای شخصی بهترین میدی کنترلر برای آهنگسازی انتخاب کنید.
1. بهترین میدی کنترلر همه کاره: Arturia Keystep Pro
دارای چهار کانال توالی است که هر کدام میتوانند توالی تا 64 مرحله را ضبط کنند. هر کدام از اینها تا 16 نت در هر مرحله پلیفونیک هستند همچنین آهنگهای 2، 3 و 4 هر کدام به یک آرپژ (Arpeggio) مجهز هستند، که این دستگاه را تبدیل به یک میدی کنترلر همه کاره میکند.
مشخصات فنی:
– سازگاری با PC، MAC و iOS
– دارای 37 کلید Slim
– کلیدها دارای قابلیت حساس به لمس و سرعت
– ویژگیها: قابلیت پردازش، ضبط و ویرایش 4 تراک، دارای حالتهای arp و درام، صدای I, 4x CV، گام صدا، خروجی صدا، گیت و مد صدا، کنترل شدت خروجی نت (velocity outs )، کسر میزان (clock in)، تنظیم مجدد و…
– دارای رابط USB، اسپیکر، sustain in و خروجی لاین
– منبع تغذیه: USB و کابل برق
– اندازه: 589×208×38 میلیمتر وزن: 2.7 کیلوگرم
مزایا خرید Arturia Keystep Pro
+ ترکیبی مفید از ورودی/خروجی آنالوگ و دیجیتال
+ دارای بسیاری از ابزارهای توالی خلاقانه
+ استفاده از حالتهای آرپ و درام جالب است.
معایب خرید Arturia Keystep Pro
– دارای کلیدهای کوچک است که برای آهنگسازان حرفهای میتواند جذاب نباشد!
– نوارهای لمسی Mod و گام (pitch) بسیار کوچک است!
– کمیاب بودن مدل pro در بازار خرید و فروش ایران
2. بهترین میدی کنترلر ارزان: Akai MPK Mini Mk3
یکی دیگر از بهترین میدی کنترلرهای این لیست Akai MPK Mini Mk3 است که بر خلاف ظاهر کوچکش بسیار کاربردی و کار راه انداز است. این دستگاه از بسیاری جهات بهترین صفحه کلید MIDI برای بیشتر افراد به ویژه کسانی که به دنبال راهی سریع و آسان برای افزودن ملودیها، خطوط بیس و آکوردهای ساده به پروژههای خود هستند، است.
مشخصات فنی:
– دارای 25 کلید Mini
– کلیدها دارای قابلیت حساس به سرعت
– ویژگیها: دارای هشت قابلیت encoders اختصاصی، دارای joystick 4 طرفه، دارای 8 پد MPC، دارای کنترل کامل برای عملکردهای مختلف و…
– دارای رابط USB
– منبع تغذیه: Bus-powered
– پلاگینها: MPC Beats، Bassline، Tubesynth، Electric، Hybrid 3 ، Mini Grand و Velvet
– اندازه: 40×180×320 میلیمتر وزن: 750 گرم
مزایا خرید Akai MPK Mini Mk3
+ ارزش خرید نسبت به قیمت
+ کیفیت ساخت بالا
+ دارای قابلیت کنترل انواع عملکردهای موسیقیایی
+ دارای نرمافزار مخصوص
+ قابلیت حمل و جابجایی راحت
معایب خرید Akai MPK Mini Mk3
– کلیدهای آن بسیار کوچک است.
3. بهترین میدی کنترلر برای گوشی: Korg microKEY2 Air-25
اگر دنبال میدی کنرتر برای گوشی موبایل هستید Korg microKEY2 Air-25 یک گزینه عالی است.
طیف microKey 2 Air شامل مدلهای 25، 37، 49 و 61 نوت است که همگی مزیت کارکرد بیسیم بر روی بلوتوث را دارند. اگر میخواهید از این ویژگی استفاده کنید، باید چند باتری AA خریداری کنید، در آزمایشهای ما این باتریها برای مدت طولانی دوام آوردند و اتصال با درگاه USB نیز یک گزینه ایدهآل است.
مشخصات فنی:
– سازگاری با PC، MAC و iOS
– دارای 25 کلید Mini
– کلیدها دارای قابلیت حساس به سرعت
– ویژگیها: دارای قابلیت Joystick، کلیدهای آرپژ، کلیدهای Sustain/TAP و کلیدهای تغییر گام صدا (Pitch shift )
– دارای رابط USB و Bluetooth
– منبع تغذیه: USB و باتری
– اندازه: 0.52×13.1×39.5 سانتیمتر وزن: 0.67 کیلوگرم
مزایا خرید Korg microKEY2 Air-25
+ سایز بسیار جمع و جور
+ قابلیت اتصال به صورت وایرلس
+ صفحه کلید لمسی باکیفیت
معایب خرید Korg microKEY2 Air-25
– کلیدهای کوچک آن برای همه افراد مناسب نیست!
4. بهترین بهترین میدی کنترلر برای یادگیری پیانو
اگر به دنبال بهترین میدی کنترلر در اندازه پیانو هستید، Impact LX88+ Nektar و همچنین Studiologic SL88 Grand یک گزینه عالی خواهد بود که از یک صفحه 88 کلیدی نیمه وزنی مجهز به USB با قابلیت کنترل گسترده DAW برخوردار است. این میدی کنترل Impact LX88+ Nektar با بسیاری از بسیاری از DAWهای محبوب مانند Logic Pro، Reaper، Studio One و Cubase کار میکند و ابزارهای بیشماری از VST را برای عملکردهای متفاوت پشتیبانی و بهبود میبخشد.
مشخصات فنی Impact LX88+ Nektar:
– سازگاری با PC، MAC و iOS
– دارای 88 کلید Full-size
– کلیدها دارای قابلیت حساس به سرعت و نیمه وزنی
– ویژگیها: دارای 8 کلید پتانسیومتر، 9 کلید faders، 9 کلید با قابلیت تنظیم اختصاصی، 6 کلید انتقال (transport) و 8 پد حساس به سرعت
– دارای رابط USB، MIDI Out port، 1/4-inch TS jack footswitch input
– منبع تغذیه: USB و کابل برق
– اندازه: 8.9×27.9×127.6سانتیمتر وزن: 8.2کیلوگرم
مزایا خرید Nektar Impact LX88+
+ دارای یک صفحه کلید در اندازه کامل
+ دارای قابلیت پرتابل
+ ارزش عالی خرید در برابر قابلیتها
معایب خرید Nektar Impact LX88+
– کلیدها اکشن چکشی ندارند.
5. بهترین میدی کنترلر برای FL استودیو: Novation FLkey Mini
اگر به دنبال بهترین میدی کنترلر اختصاصی در نرم افزار FL Studio هستید، FLkey Mini از برند Novation یک صفحه کلید فوق العاده است که علیرغم اندازه کوچکش بهطرز شگفتانگیزی کار کردن با آن و ملودیهایش عالی است. همچنین دکمههای از پیش تنظیم شده اختصاصی یک ویژگی عالی است که میتوانید بدون دست زدن به ماوس آن را حرکت دهید.
مشخصات فنی:
– سازگاری با PC، MAC و iOS
– دارای 25 کلید Mini
– کلیدها دارای قابلیت حساس به سرعت
– ویژگیها: دارای پد RGB حساس به سرعت 16X، کلید گام، نوارهای لمسی برای مدولاسیون، 8 کلید encoders
– دارای رابط USB، 1 x 1/4″ (sustain)، 1 x 1/8″ (midi out)، 1 x Type USB-B
– منبع تغذیه: USB
– اندازه: 40.8×171.9×329.9 میلیمتر وزن: 0.73کیلوگرم
مزایا خرید Novation FLkey Mini
+ دارای قابلیت دسترسی به ویژگیهای مهم FL
+ دارای قابلیت پرتابل و کار در مکان های مختلف
+ پد قوی و عالی
معایب خرید Novation FLkey Mini
– فقط برای کاربران FL استودیو قابل استفاده است.
6. بهترین MIDI کنترلر حرفه ای آهنگسازی: Novation 49 SL MkIII
Novation 49 SL MkIII نه تنها یک صفحه کلید MIDI برجسته با 49 کلید است، بلکه دارای ویژگیهای متعدد برای آهنگسازی با قابلیت ترکیب انواع نرمافزار مانند ایبلتن لایو و انواع سختافزار نیز است. اگرچه برای راهاندازی و استفاده از تنظیمات خاص از این میدی کنترلر باید در این زمینه تخصص کافی داشته باشید؛ اما زمانیکه آن را راهاندازی کردید از مزایا یک MIDI کنترلر حرفهای برخوردار خواهید شد.
مشخصات فنی:
– سازگاری با PC و MAC
– دارای 49 کلید Full-size
– کلیدها دارای قابلیت حساس به سرعت، نیمه وزنی و حالت synth
– ویژگیها: گام و مدولاسیون صدا، دارای 16 پد درام رنگی، دارای 8 کلید rotary knobs، 8 کلید اسلایدر (sliders)، 6 دکمه کنترل اکتاو و transpose، صفحه نمایش RGB TFT و…
– دارای رابط USB، MIDI Out/Out2، Thru، پورت Sustain ، پدال اکسپرشن و پدال Footswitch
– منبع تغذیه: کابل برق
– اندازه: 10×30×81.7 سانتیمتر
مزایا خرید Novation 49 SL MkIII
+ دارای کلیدهای ترکیبی عالی با استفاده آسان
+ انعطافپذیری بالا برای کنترل دیجیتال و آنالوگ
+ دارای سیستم اجزا مدیریت برای ویرایش آسان
معایب خرید Novation 49 SL MkIII
– نداشتن نوسان برای هر کانال
7. بهترین میدی کنترلر 7 اکتاو : Native Instruments Kontrol S88
اگر به دنبال یک MIDI کنترل 7 اکتاو (88کلید) بزرگ و حرفهای هستید Native Instruments Kontrol S88 را پیشنهاد میکنیم. این میدی کنترلر دارای صفحه نمایش رنگی، با کلیدهای کاملاً وزنی یک عملکرد فوقالعاده عالی و چشمگیر را برای آهنگسازی فراهم میسازد.
مشخصات فنی:
– سازگاری با PC و MAC
– دارای 88 کلید Full-size
– کلیدهای وزنی با قابلیت حساس به سرعت و لمس
– ویژگیها: سوئیچ تغییر اکتاو، ترنسپوز، آرپژ، ترنسپورت و مدولاسیون، touch strip، دارای دو نمایشگر تمام رنگی با رزولوشن بالا ، Encoder چهار جهته، دارای وزنه سربی کلاویه، LED رنگی در بالای هر کلاویه،
– دارای رابط USB با قابلیت اتصال به پدال Sustain و Expression
– منبع تغذیه: USB
– اندازه: 8.4×29.7×100 میلیمتر وزن: 6.55کیلوگرم
مزایا خرید Native Instruments Kontrol S88
+ دارای قابلیت Tight Komplete ادغام با DAW
+ تغییر صدای موردنظر با استفاده از Knobهای پیشفرض
+ انجام عملکردهای مختلف بدون نیاز به ماوس
معایب خرید Native Instruments Kontrol S88
– نداشتن اسلایدر
8. بهترین میدی کنترلر 4 اکتاو ارزان: M-Audio Oxygen 49 MKV
M-Audio Oxygen 49 MKV آخرین نسخه از سری میدی کنترلرهای نسل جدید M-Audio است که با قیمتی زیر 200 دلار به بازار عرضه شده است. در این نسل عملکردهای دستگاه بیشتر از طریق کلیدهای نرمافزاری و از طریق «حالت های ثانویه (secondary modes)» از خود صفحه کلید فعال میشوند. همچنین در این نسل حالتهای آکورد و مقیاس بهصورت هوشمند انجام میگیرد که این قابلیت حالت آکورد، آکوردهای کامل (ماژور و فرعی، بسته به کلید آهنگ شما) را نیز فعال میکنند .
مشخصات فنی:
– سازگاری با PC، MAC و iOS
– دارای 49 کلید Full-size
– کلیدهای synth-action و حساس به velocity با ویلهای pitch و mod
– ویژگیها: دارای پدهای Arpeggiator و Beat Repeat، دارای بخش اختصاصی ترانسپورت با انکودرهای چرخشی، قابلیت خودکار Automapping اسلایدرها، انکودرها و کنترلهای ترانسپورت
– دارای رابط 1 x Type B با پورت 1 x 1/4″ (sustain)
– منبع تغذیه: USB و کابل برق
– اندازه: 94×814×243 میلیمتر وزن: 2.99کیلوگرم
مزایا خرید M-Audio Oxygen 49 MKV
+ دارای امکانات کامل آرپ با قابلیت ادغام با DAW
+ دارای نرمافزار آهنگسازی به همراه ابزارهای آموزشی
+ قابلیت ادغام با پلاگین و اینسترومنت Akai VIP3
+ دارای نمایشگر LCD با نمایش وضعیت پارامترها
معایب خرید M-Audio Oxygen 49 MKV
– داشتن 8 پد به جای 16 لنت
– انتخاب چیدمان و ارگونومیک کمتری دارد.
– بیشتر کلیدهای نرمافزار برای عملکردها است.
مقالات پیشنهادی: بهترین دستگاه دی جی برای شروع و لپ تاپ مناسب برای آهنگسازی
دیدگاهتان را بنویسید